Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 26 / 2014 - ΠΟΣΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ




Πόσοι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι πήραν μετεγγραφή με το νόμο 4186

  

Μόλις το 44% των πολύτεκνων πρωτοετών φοιτητών εξασφάλισαν μετεγγραφή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ για τους τρίτεκνους το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 37%, και στο 35% για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι με το νόμο 4186 πολύτεκνοι και τρίτεκνοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στο να πάρουν μετεγγραφή, σε αντίθεση με το νέο πλαίσιο, όπου πλέον οι φετινοί πρωτοετείς που ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες θα μπορούν να λάβουν ελεύθερη μετεγγραφή.

Βέβαια, ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και φοιτητές που ανήκουν στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων και εισήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια να μη δικαιούνται των ευεργετημάτων των φετινών εισαχθέντων. Το Υπουργείο Παιδείας είναι αντίθετο στην αναδρομική ισχύ του νόμου γιατί φοβάται ότι θα γιγαντωθεί περαιτέρω το κύμα των μετεγγραφών.

Όπως έχει γράψει το news.gr, το άρθρο 34 του ν. 4186 έδινε το δικαίωμα μεταφοράς θέσης ακόμα και στους τεταρτοετείς φοιτητές, αν και γι' αυτούς φαίνεται ότι το δικαίωμα αυτό δεν είχε νόημα, καθώς πολλοί τεταρτοετείς αλλά και τριτοετείς δεν κατέθεσαν αίτηση για μετεγγραφή, αφού βρίσκονταν λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν κενές θέσεις, που όμως δεν κατανεμήθηκαν σε πρωτοετείς και δευτεροετείς που έσπευσαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σύνολο 8.438 υποψηφίων με οριστικοποιημένη αίτηση μετά τον οικονομικό έλεγχο, το 60,6% των αιτηθέντων μεταφοράς θέσης το αποτελούσαν οι πρωτοετείς και το 25,2% οι δευτεροετείς. Στον αντίποδα, μόλις το 3,4% των αιτηθέντων ήταν τεταρτοετείς και το 10,6% τριτοετείς.

Όπως προειπώθηκε, υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών των προηγούμενων ετών αδικούνται σε σύγκριση με τους φετινούς υποψηφίους, αφού δε δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής, ενώ πολλοί είναι οι γονείς πολυμελών οικογενειών που βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου